آسیب شناسی شیرازه فرش

آسیب شناسی شیرازه فرش

آسیب شناسی شیرازه فرش

 مجموعه نگار سرا در تلاش است تا برای شما عزیزان مطالبی را تولید کند که به شما در راستای شناخت فرش و مرمت فرش کمک کند


بیشترین آسیب های دست بافته ها در قسمت هایی است که بیشترین تماس را با محیط پیرامون دارند و شیرازه قالی جزء آسیب پذیرترین قسمت یک قالی به حساب می آید چرا که به طور دائم با محیط اطراف در ارتباط است. از عمده آسیب های این گروه به بریدگی، سائیدگی و در رفتگی شیرازه می توان اشاره کرد.
بریدگی :
در این آسیب، شیرازه ی فرش در مقطع عرضی خود دچار پارگی می شود و شیرازه به دو قسمت یا بیشتر تکه می شود. از عوامل این نوع آسیب می توان به قرار گرفتن اشیاء تیز بر روی شیرازه یا پوسیدگی چله تشکیل دهنده آن اشاره کرد.
سائیدگی
در این آسیب خامه ی تشکیل دهنده ی شیرازه، بر اثر سایش زیاد، استحکام و قطر خود را از دست می دهد و با گذشت زمان از ساختمان شیرازه می شود.
دررفتگی :
در این حالت شیرازه در اثر کشش، از جای خود در لبه فرش خارج می شود و از آن فاصله می گیرد. این آسیب علل مختلفی دارد به عنوان مثال کشش های موضعی هنگام دار کشی یکی از این علل می باشد.

آسیب شناسی شیرازه

فرش شیوه های مرمت :
روش مرمت بریدگی در شیرازه :


به منظور رفع این آسیب در شیرازه ، ابتدا نخ و سوزنی متناسب با چله ی مورد استفاده در فرش آسیب دیده انتخاب کنید. از چند سانتی متر بالاتر از محل بریدگی سوزن را وارد شیرازه کرده و از محل پارگی عبور دهید و آن را از چند سانتی متر جلوتر در سمت دیگر پارگی از شیرازه خارج کنید. دقت کنید که هنگام اتصال دو قسمت بریده شده، محل برگشت سوزن را می بایست گم کرد. به صورتی که محل سوزن کاری کاملا مخفی بماند.

روش مرمت سائیدگی در شیرازه :


آسیب سائیدگی شیرازه به دو دسته جزئی و عمده تقسیم می شود. در نوع جزئی تنها نقاطی از پوشش چله ها پوسیده و آسیب به چله ها و پود فرش وارد نکرده است. در این مورد ابتدا نخ های پوسیده را خارج کنید و نقاط آسیب دیده را تعمیر کنید. سپس مثل بافت شیرازه عمل کرده و انتهای بافت را داخل شیرازه قدیمی برده. در سائیدگی عمده که بخشی از تار و پود فرش آسیب دیده است و قابل استفاده برای شیرازه نیست. در مرحله اول نقاط آسیب دیده باید شناسایی شود و در صورت نیاز ناحیه آسیب دیده جدا شود و در مرحله بعد شیرازه را از روی شیرازه اصلی بازسازی کنید.

روش مرمت در رفتگی شیرازه :


در این نوع آسیب دیدگی بخشی از شیرازه از فرش جدا شده است. در این روش ابتدا سوزن از پشت فرش وارد می شود و سپس شیرازه می شود و از سمت دیگر خارج می شود. همین کار را به صورت بالعکس نیز انجام می دهیم به این صورت که ابتدا سوزن از شیرازه داخل و در آخر از پشت فرش خارج شود. این کار را چندین بار انجام دهید تا در آخر در رفتگی به طور کامل برطرف شود.

مقالات مرتبط

ارسال نظر