مرحله ریسندگی

مرحله ریسندگی

 

مرحله ریسندگی:
بعد از مرحلة فوق، برای اینکه بتوان از پشم استفاده نمود باید ریسیده شود تا بصورت نخ (خامه) درآید. این کار به دو روش انجام می‌شود.
1- روش ماشینی:
روی پشم شسته شده و خشک شده حاصل از مرحلة قبل ا بو روغن که به نسبت های لازم با هم مخلوط شده‌اند می‌باشند (هدف از پاشیدن آب و روغن تابیدن بهتر پشم می‌باشد) پس از 12 ساعت پشم‌ها را توسط دستگاه، حلّاجی می‌کنند و در دستگاه کاردینگ که وظیفه‌اش به نظم کشیدن الیاف و تبدیل تارهای عنکبوتی به فتیله و همچنین تعینی متریک نخ‌ها می‌باشد پشم را به صورت نوارهای باریکی به نام نیمچه نخ در می‌آورند و در دستگاه رینگ به آنها تاب لازم را می‌دهند و سپس در دستگاههای دولا تاب و کلاف، آنها را تاب داده و به صورت کلاف در می‌آورند (معمولاً بهتر است که تاب خامه‌ها کم باشد البته می‌توان از خامه‌های دولای بدون تاب و خامه‌های یک لا نیز استافده نمود که بستگی به رجشمار و نوع استفادة فرش دارد).
2- بوسیله دست:
ریسیدن پشم بوسیله دست بیشتر در بین روستائیان و عشایر رواج دارد که به دو صورت انجام می‌شود.ف) بوسیله دوک: در این روش پشم ابتدا حلشاجی شده به صورت کلاف روی مچ دست قرار گرتفه و شخص آن را به سمت سر دوک هدایت می‌کند که به صورت نیم تاب در می‌آید و سپس با چرخاندن دوک و با روشی ماهرانه نیم تاب را تاب لازم داده به نخ تبدیل می‌کند و به دور دوک می‌پیچاند.
ب) بوسیله چرخ چوبی: این چرخ روی پایه‌ای قرار گرفته در مرکز این چرخ میله‌ای قرار داد که حول خودش می‌چرخد و در ضمن میله‌ای دیگر به آن متصل است که ریسنده به دلخواه می‌چرخانند برای انجام این کار پشم را با یک دست به طرف میله هدایت گاهی مواقع در جهت S و به صورت 2y یا 3y تهیّه می‌گردند.
در پایان لازم است این مسئله را بیان کنم که پودها را قبل از مصرف، معمولاً به رنگ‌های آبی، کرم، قرمز و سفید در آورده و هماهنگ با رنگ زمینة اصلی فرش مورد استافده قرار می‌دهند.
به طور مثال اگر زمینة فرش کرم باشد از پود کرم استفاده می‌شود ولی استفاده از پود آبی متداولتر است.
 

مقالات مرتبط

ارسال نظر